DOZO, suusta yötisen vasikan


ARVO PÄRT: TABULA RASA

Tenalji von Fersen Suomenlinna 1993, koreografia ja tuotanto Kristiina Sjöman, musiikki Arvo Pärt tanssijat Tero Nauha ja Mammu Rankanen, laulu ja viulu Minttu Pesu, valot Vesa Ellilä

Buton tunnukset täyttyivät, Helsingin Sanomat

Julkaistu: 5.8.1993 lehdessä osastolla Kulttuuri

Buto-tanssilla on vankka kannattajakuntansa Suomessa. Nyt Yhdysvalloissa ja Japanissa butoa opiskellut Kristiina Sjöman on koonnut ympärilleen tanssijoita ja tehnyt heille buton tyypillisiä keinoja hyödyntävän teoksen Dozo, Suusta yöllisen vasikan.

Dozo kantaa todella kaikki buton ulkoiset tunnusmerkit: valkeaksi kalkitut tanssijat, sisäänpäinkääntynyt ilmaisu, groteskit kouristukset ja kasvonilmeet jne. Onnistuneinta teoksessa oli sen visualisointi. Vaaleaksi kalkitut tanssijat kasvoivat kuin luonnostaan Tenalj von Fersenin rapautuvasta holvi-interiööristä. Vesa Ellilän valaistus korosti tilatapahtumaa ansiokkaasti.

Teos alkaa maksimaalisen hitaalla kävelyjaksolla, joka virittää katsojat alttiiksi minimalistiselle liikeilmaisulle. Kohtaus päättyy kuitenkin yllättäen hajoten toiseksi kuvaksi. Tero Nauha siirtyy punaisissa korkokengissä, tupakkaa poltellen pöydän päälle kouristelemaan. Jälleen kohtaus katkeaa muuttuakseen toiseksi.

Maarit Rankanen muuttuu pikku tytöksi, mikä toteutetaan hieman osoittelevasti leikkiämpäriä attribuuttina käyttäen. Lapsen leikki saa taustakseen hyytävän lastenlaulun: . . . “ja se joka tulee viimeksi on Kuolema”. Laulun sanoja myötäillen lapsi-ihminen tuupertuu ja mieshahmo alkaa kouristella kuoleman tavoin.

Mies siirtyy ruostuneen teräsrakenteen taakse rakentaakseen siellä muutaman vaikuttavan kuvan. Teos päättyy kun mieshahmo on kapaloitu ja taustalla koko tunnin käsivarret kohotettuna seissyt Sjöman laskenut käsivartensa.

Itse koin esityksen puutteena sen fragmentaarisuuden. Kohtaukset alkavat yleensä vaikuttavasti johtamatta kuitenkaan minnekään. Itse yhdistän butoon voimakkaan sisäistyneen emotionaalisen kaaren – sellaista ei Dozo synnyttänyt.

Kaikki kunnia kuitenkin esittäjille: Maarit Rankanen ja Tero Nauha esiintyivät keskittyneesti ja hallitusti, ja Kristiina Sjömanin osuus – hän seisoi koko tunnin ajan kädet ylöskohotettuina kasvot seinään päin – on huomaamattomuudestaan huolimatta todella raskas suoritus.

Esityksen säestyksestä vastaa oopperalaulajaksi valmistunut Minttu Pesu varioiden rumpuja, viulua ja upeaäänistä laulua. Kaikkiaan Dozo on kunnianhimoinen ja paneutuva katsaus buto-tekniikan moniin mahdollisuuksiin.

JUKKA O. MIETTINEN

Seuraavat esitykset 5., 8., 10., 12., ja 15. 9. klo 19.00.Kristiina Helin © 2019
︎
BACK TO TOP


︎
helinkristiina@gmail.com

Tel. +316-16896774
Skype: helin.kristiina